Waar rekening mee houden bij een sfeerhaard kopen?

De gezelligheid die kan worden gecreëerd met een haard in je woning valt eigenlijk door bijna niets anders te evenaren. Heel wat mensen zullen het ongetwijfeld eens zijn met deze stelling. Dit gezegd hebbende is het niet voor iedereen zomaar mogelijk om een traditionele haard in zijn of haar woning te integreren, integendeel. Dat hoeft ook niet. Tegenwoordig behoort namelijk ook een sfeerhaard kopen tot de mogelijkheden. Voor het plaatsen van een dergelijke haard geldt bijvoorbeeld dat je niet de beschikking hoeft te hebben over een schoorsteen. Hierdoor valt zo’n haard eigenlijk probleemloos in elke stijl van woning te integreren. Wil jij ook graag meer te weten komen over het kopen van een sfeerhaard? Dan dien je absoluut verder te blijven lezen!

Welk soort sfeerhaard wil je graag kopen?

Eén van de eerste zaken waar je bij een sfeerhaard kopen als vanzelfsprekend stil bij zal willen blijven staan heeft te maken met het type waarvoor je gaat kiezen. Nog steeds is de veronderstelling bij veel mensen zo dat alle verschillende sfeerhaarden op de markt over min of meer hetzelfde karakter beschikken. Dat is natuurlijk helemaal niet juist. We maken dan ook een onderscheid tussen best een aantal verschillende mogelijkheden. Hierbij kan concreet worden gedacht aan bijvoorbeeld:

  • Elektrische sfeerhaarden;
  • Sfeerhaarden die werken op gas;
  • Zogenaamde gelhaarden;
  • Sfeerhaarden werkend op bio-ethanol;

Voor alle verschillende hierboven opgesomde mogelijkheden geldt dat ze in de praktijk best als populair kunnen worden bestempeld. De voorbije jaren hebben we echter vooral kunnen vaststellen dat dit is gaan gelden voor de sfeerhaarden die werken op de propere brandstof bio-ethanol. Hiervoor geldt dat ze tegenwoordig de voorkeur wegdragen van heel veel mensen. 

Keuze tussen een vrijstaande of een ingebouwde sfeerhaard 

Wil je graag een sfeerhaard kopen? Dan zal je in de praktijk ook rekening moeten houden met de verschillen tussen enerzijds een vrijstaande en anderzijds een ingebouwde sfeerhaard. Beschik je al over een schouw of bijvoorbeeld over een open haard? In dat geval zal je naar alle waarschijnlijkheid de voorkeur willen geven aan een inbouw exemplaar. Heb je deze nog niet en moet er een compleet nieuwe plaats worden voorzien voor de sfeerhaard? In dat geval is de kans ontzettend groot dat je zal kiezen voor het realiseren van een vrijstaand exemplaar. Voor een zogenaamde voorzethaard geldt dat ze in principe bijna overal zonder probleem aan de muur kan worden geplaatst. Daardoor behoort een sfeerhaard voor iedereen tot de mogelijkheden. 

Hoe interessant is een sfeerhaard kopen eigenlijk?

Een sfeerhaard kopen is door de jaren heen eigenlijk alleen maar populairder geworden. De keuze voor een traditionele open haard brengt dan ook heel wat nadelen met zich mee. Niet alleen is het slecht voor ons milieu, daarnaast moet je ergens een opslagplaats voor hout voorzien en zit je na afloop natuurlijk ook nog met de as die moet worden opgeruimd. Niets van dit alles wanneer je ervoor kiest om gebruik te gaan maken van een sfeerhaard. In dat geval zal je namelijk tot de conclusie komen dat je op een gezellige, sfeervolle manier je woning kan verwarmen zonder dat er daarbij rekening moet worden gehouden met heel wat extra vereist onderhoud.