Hoe reinig je donzen dekbedden?

Wanneer je donzen dekbedden hebt aangeschaft dan heb je kwalitatief goede dekbedden die ook lang meegaan. Een donzen dekbed kan ongeveer 15 jaar meegaan. Tenzij je deze niet goed onderhoudt en reinigt. Maar hoe kun je donzen dekbedden het beste reinigen en goed houden? In dit blog geven wij een aantal handige tips en trucs over het reinigen van je dekbed gevuld met eenden- of ganzendons.

Luchten is de beste methode

Een donzen dekbed kun je het beste regelmatig luchten om het fris en schoon te houden. Het is belangrijk om de ramen en/of deuren tegenover elkaar open te zetten zodat de frisse lucht over het dekbed kan stromen. Het is niet geadviseerd om een dekbed uit het raam of aan een wasrek in de buitenlucht op te hangen. Een te hoge luchtvochtigheid en zonlicht kunnen het dekbed aantasten en zelfs beschadigen!

Opschudden en gebruiken

Het donzen dekbed goed op te schudden voor gebruik is ook een goede methode om donzen dekbedden goed te houden. Schudt het dekbed voor het slapen gaan of wanneer je opstaat goed op. Door het opschudden blijft de inhoud van het dekbed goed los en blijft het dekbed ook makkelijk om te draperen. 

Wassen van donzen dekbedden

Donzen dekbedden zijn prima te wassen. Het beste is dit om op de hand te doen in bijvoorbeeld een grote teil of een badkuip. Gebruik een speciaal donswasmiddel en zeker niet te veel. Wassen met een milde shampoo is ook mogelijk. Het belangrijkste is om resterende zeepresten goed te verwijderen met water en ook om niet te heet water te gebruiken. Het water mag niet warmer zijn dan 40 graden celsius. Daarnaast is het belangrijk om het dekbed ook goed te drogen alvorens je het weer in gebruik neemt.

Donzen dekbedden in een wasmachine wassen moet zorgvuldig gebeuren en het beste kun je dit laten doen door een specialist. Wil je zelf het dekbed in een wasmachine wassen? Dan is het noodzakelijk dat de trommel van je wasmachine groot genoeg is en dat je de instructies op het waslabel nauwkeurig volgt.

Hoe vaak donzen dekbedden wassen?

Het wassen van donzen dekbedden is niet iets dat je vaak doet. We raden het zelfs af om donzen dekbedden regelmatig te wassen. Het is slimmer om het dekbedovertrek en de kussenslopen te wassen en deze regelmatig te verversen. Het advies om het donzen dekbed ook door een expert te laten reinigen wanneer dat nodig is. Een specialist weet precies hoe donzen dekbedden gereinigd moeten worden. Houdt er ook altijd rekening mee dat een donzen dekbed door het reinigen er niet mooier op wordt. 

Niet kloppen of stofzuigen!

Onder geen beding dien je donzen dekbedden van White Cloudz te kloppen of stofzuigen. Hierdoor kan het katoen verwijden en het dons en de veren uit de tijk komen. Het kloppen met een mattenklopper of stofzuigen met een stofzuifer kan een donzen dekbed dus ernstig beschadigen! Je kunt en mag een donzen dekbed wel afborstelen. Dat vaak al voldoende is om het dekbed schoon te maken.